Galerija Lojzeta Spacala

Lojze Spacal (1907–2000), eden od najvidnejših slovenskih likovnih umetnikov v povojnem obdobju, je vrh dosegel v grafičnih tehnikah. Rojen je bil v Trstu, tu je živel in deloval. Enega izmed ateljejev je imel v bližnji Škrbini, kjer je pokopan. V štanjelskem gradu pa je bila že za časa njegovega življenja odprta Galerija lojzeta Spacala.
 

Razstava K3 - MAGIČNOST PROSTORA | Černigoj, Kosovel, Spacal

Galerija Lojzeta Spacala v Štanjelu, ki je lansko leto praznovala 30-letnico svojega delovanja, je odprla novo razstavo, ki povezuje tri ključne umetnike Krasa. Na videz nepovezljive ustvarjalne poti so se križale na najrazličnejše načine - največji skupni imenovalec pa je Kras, pokrajina, iz katere so črpali navdih in jo kulturno neizbrisno zaznamovali.

V organizaciji razstave z naslovom MAGIČNOST PROSTORA so se prepletla tri kraška razstavišča: Galerija Avgusta Černigoja iz Lipice, Kosovelova soba (Ljudska univerza Sežana) in Galerija Lojzeta Spacala. Nastala je kulturna pot med Lipico, Sežano in Štanjelom, ob kateri želimo v prihodnosti vzpostaviti nove oblike sodelovanja in kulturno-turističnega dogajanja.
 

Trenutno razstavo sooblikujejo:

Javni zavod Komenski Kras
www.stanjel.eu

Holding Kobilarna Lipica, d. o. o.
www.lipica.org
Lipica_logo

Kosovelova soba, Ljudska univerza Sežana
lu-sezana.si/kosovelova-soba/

Vrnitev na seznam