Celodnevni simpozij Arheologija kot navdih za sodobno ustvarjanje

Štanjel in Volčji Grad, petek, 26. april 2019

datum: 20.04.2019

kategorija: Priporočamo

Predfestivalsko druženje in srečanje partnerjev projekta Kaštelir: Celodnevni simpozij Arheologija kot navdih za sodobno ustvarjanje


Vabljeni, da se nam v petek, 26. aprila 2019, pridružite v Štanjelu in na Volčjem Gradu na celodnevnem simpoziju z naslovom Arheologija kot navdih za sodobno ustvarjanje, in sicer v okviru mednarodnega projekta Interreg SLO-HR, projekt Kaštelir, v središču katerega so postavljena prazgodovinska gradišča in etnobotanika. Enodnevni simpozij je napoved avgustovskega Festivala Gledanica v Štanjelu in na Komenskem Krasu.

Petkov program se bo pričel ob 9. uri v Štanjelu in nadaljeval po 14. uri na Volčjem Gradu.
Dopoldanski del: Štanjel, 9.00-12.00
Prisluhnili bomo predavanjem arheologov, zgodovinarjev in etnobotanikov, ki nas bodo popeljali v življenje na Krasu pred več tisoč leti. Dopoldanski del bo obogatila tudi diskusija.

 • 9.00 Kratek uvodni pozdrav župana Občine Komen Erika Modica in vodje projekta Kaštelir Astrid Prašnikar (predstavitev projekta KAŠTELIR) Polona Abram, direktorica Javnega zavoda Komenski Kras (predstavitev vizije festivala)
   
 • 9.15 ŽIVLJENJE V PRAZGODOVINI NA KRASU Patricija Bratina, univ. dipl. arheologinja, konservatorska svetnica, ZVKD Nova Gorica V prispevku bo s pomočjo ohranjenih arheoloških zapisov prikazana poselitev v obdobju prazgodovine na Krasu. Predstavljeni bodo rezultati arheoloških raziskav ter izpostavljene nekatere bolje raziskane prazgodovinske točke Komenskega Krasa. Na podlagi odkritih arheoloških ostalin in drobnih najdb bomo ugotavljali, kako so naši predniki živeli v obdobju 2. in 1. tisočletja pred našim štetjem.
   
 • 9.35 LONČARSTVO V PRAZGODOVINI NA KRASU
  Manca Vinazza, univ. dipl. arheologinja, asistentka za arheologijo, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za arheologijo
  Igor Bahor, lončar, Lončarstvo Bahor
  Med arheološkim gradivom so navadno najštevilčnejše prav keramične najdbe. S pomočjo poskusov izdelave posod lahko bolje razumemo celoten potek izdelave keramike, od surovine do končnega izdelka. Keramiko lahko gledamo s funkcionalnega, stilskega, simbolnega in drugega vidika. Keramični zbir s kraških gradišč nam vse to omogoča.
   
 • 10.00 MATERIALNA KULTURA ŽELEZNODOBNIH HISTROV dr. Maša Sakara Sučević, arheologinja, Pokrajinski muzej Koper V prispevku bo prikazana materialna kultura Histrov, ki so v času prvega tisočletja živeli na območju Istre. Visoko razvita kulturna skupina je imela tesne stke s tedaj cvetočimi italskimi ljudstvi kot so
  Piceni in Etruščani. Vsi ti vplivi pa so se nam do danes ohranili v okrasih keramike, nakitu in ostalih predmetih izpred 3000 let.
   
 • 10.20 SVETI SVET – FENOMEN ODLAGANJA PREDMETOV V ČASU POZNE BRONASTE IN ŽELEZNE DOBE dr. Teja Gerbec, univ. dipl. arheologinja, višja kustodinja, Goriški muzej Za pozno bronasto dobo so značilne najdbe odloženih posameznih vrednejših predmetov in t.i. depojske najdbe. Odkrite so bile v rekah, jamah, na prehodih in drugih mestih. Nekatere razumemo kot ostanke prazgodovinskih ritualnih praks. Tak je tudi depo Kanalski vrh I, ki vsebuje preko 300 predmetov in izstopa po svoji sestavi – številnih predmetih, ki imajo tudi okrasno vrednost.
   
 • 10.40 ALI JE BIL NEANDERTALEC GLASBENIK, KULTURNO BITJE? Katinka Dimkaroska, glasbenica, Folk Slovenije Najdba kosti jamskega medveda z luknjicami v jami Divje babe je vzbudila vrsto vprašanj o njenem avtorju. Najdba je spominjala na premišljeni izdelek in raziskave naj bi pokazale, da gre za glasbilo. Starodavno piščal izpred 60.000 let je obudil Ljuben Dimkaroski, njegovo umetniško izročilo pa nadaljuje hči Katinka Dimkaroska.
   
 • 11.00 RASTLINE KOT OKNO V PRAZGODOVINO: POMEN ARHEOBOTANIKE IN ETNOBOTANIKE ZA DANAŠNJI ČAS prof. dr. Mitja Kaligarič in doc. dr. Igor Paušič, Univerza v Mariboru Življenje v prazgodovini si rekonstruiramo s pomočjo skromnih materialnih ostankov – kamna, keramike, okostij … vitalni del za preživetje pa so bile bržkone rastline: v njih so se oblačili, gradili bivališča, orodje, … se zdravili in se z njimi prehranjevali. To so rastline, ki nas in nekdanja gradišča obdajajo še danes. Osvetlili bomo njivo pestrost, pomen in uporabo.
   
 • 11.30-12.00 ZAKLJUČNA DISKUSIJA


Popoldanski del: Volčji Grad, 14.00-19.00

 • 13.00-14.00 KOSILO Pred Vaškim domom:
  14.00-14.30 Zbiranje za popoldanski del
   
 • 14.30 - 15.30 Voden ogled Debele griže v soorganizaciji Društva Debela griža in Festivala kraške gmajne
   
 • 14.30-15.30 Glasbena delavnica TOLKALNI KROG Franci Krevh, akademski glasbenik tolkalec Prvotna glasba je bila čista ritmika. Najprej so bili udarci ob prsi, ploskanje, udarjanje z nogo ob tla, pozneje uporaba loka, kamnov in to lahko označimo kot prvo tolkalno uporabo v glasbenem smislu. Tolkalni krog odpira neizmerne možnosti odkrivanja ritmov in spoznavanja tolkal. To je razvedrilna glasbena dejavnost, pri katerem udeleženci z igranjem na različna tolkala doživijo izkušnjo skupnega ritma in sodelovanja.
   
 • 16.00 - Voden ogled Debele griže
   
 • 17.05-17.25 dr. Darko Darovec – PREDAVANJE KOT UVOD IN IZTOČNICA ZA OKROGLO MIZO
   
 • 17.30 - OKROGLA MIZA: ARHEOLOGIJA KOT NAVDIH ZA USTVARJANJE
  Gostje okrogle mize so ustvarjalci in predavatelji, ki bodo sodelovali na osrednjem delu Festivala Gledanica v avgustu. Glasbene utrinke bosta prispevala Dario Marušić in Marino Kranjac, raziskovalca istrskega glasbenega izročila.
  Moderiranje: Veronika Brvar in Polona Abram
  Zaključek predvidoma ob 19.00.
   

Vstopnine na dogodkih oz. participacije na delavnicah ni. Vabimo vas k udeležbi, prosim pa vas tudi, da o druženju obvestite zainteresirane ustvarjalce in vse ostale, ki se ukvarjajo z interpretacijo dediščine. Predprijave sprejemamo na e-naslov koordinatorke projekta , dodatne informacije pa .

Veselimo se srečanja z vami!

Kontakt:
Javni zavod Komenski Kras
Tel.: +386 5 769 00 56

interreg logo stanjel.eu

Vrnitev na seznam