Kras uvrščen v finalni izbor EDEN

DESTINACIJA KRAS V DRUŽBI NAJBOLJŠIH – EDEN FINALIST 2017

datum: 14.08.2017

kategorija: Priporočamo

Zgodbe kamnite pokrajine Krasa z Brkini

Neformalna turistična koordinacija Kras se je pod okriljem Javnega zavoda Komenski Kras prijavila na razpis za izbor nove Evropske destinacije odličnosti (European Destinations of Excellence), ki ga je v juniju objavila Slovenska turistična organizacija. Prijavilo se je  14 destinacij, ki zajemajo kar 35 slovenskih občin. Tema tokratnega razpisa je kulturni turizem. Izmed 14 prijavljenih destinacij je strokovna komisija že izbrala 5 destinacij, ki so zbrale najvišje število točk, med njimi je tudi Kras, ostale pa so še Koper, Radovl'ca, Ptuj in Slovenske Konjice.

Kras z bogato ponudbo kulturne dediščine se je tako prijavil kot celota, sodelovale pa so: Občina Komen, Občina Miren – Kostanjevica, Občina Sežana, Občina Divača in Občina Hrpelje – Kozina, Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija, Kobilarna Lipica, Razvojni center Divača, Zavod ŠTIP in Javni zavod Komenski Kras, ki je glavni koordinator prijave.
Pred dvema letoma se je Kras prav tako uvrstil v finale EDEN 2015 s ponudbo kulinaričnega turizma in s tem že pridobil pravico do uporabe naziva in znaka EDEN finalist, s strani Evropske komisije.

Vsebinski povzetek prijave:

Zgodbe, ki jih pripoveduje kamnita pokrajina Krasa, segajo od prazgodovine do današnji dni in ponujajo sodobnemu obiskovalcu raznovrstna doživetja. Mistični podzemni svet Škocjanskih jam, ostanki prazgodovinskih gradiščih, odsev blišča avstro-ogrske kulture v Kobilarni Lipica, očarljivost tipične podeželske krajine, v katero so vtkani sledovi kraškega kmeta: vinogradi, pastirske hišice, poti, obdane s kilometri zidov, vasice in naselja, ki dosežejo svoj arhitekturni vrh v Štanjelu, zaznamovanem s pečatom urbanista Maksa Fabianija. Ti kraji sredi skoraj neokrnjene narave in njihova dediščina ponujajo vrsto izjemnih prizorišč kulturnim dogodkom, festivalom, muzejskim zbirkam, razstavam, tematskim potem. Skupaj z odlično vinarsko in kulinarično ponudbo se povezujejo v izkušnjo, ki nagovarja iskalca mirnega oddiha, radovednega raziskovalca zgodovine in ljubitelja podeželskega načina življenja.

V naslednjih dneh pričakujemo obisk strokovne komisije, ki bo tudi na terenu ocenila izbrane destinacije in določila končnega zmagovalca.

danijel štanjel

Vrnitev na seznam