Grofova jama, Brestovica pri Komnu

Jama je bila v prvi svetovni vojni preurejena v zaklonišče za avstro-ogrske vojake.

Grofova jama ali Vogenca se nahaja v neposredni bližini Spodnje Brestovice pod vrhom Grmade. To je poševna fosilna jama s petimi vhodi (350 m dolga in 50 m globoka). Ime ima po Grofovih hribih, ki so bili v lasti Devinskih grofov. V jamo vodi pet vhodov, dva sta zasuta, naravni vhod je zazidan, dva pa sta zaščitena z kovinskimi rešetkami. Po stopnišču pridemo skozi izkopan skalnat rov v glavni rov, ki se razširi in nas vodi v notranjost. Nad vhodom je vzidana kopija marmorne plošče, ki je posvečena padlemu slovenskemu vojaku Jožefu Mozetiču. 
Jama je bila v prvi svetovni vojni preurejena v zaklonišče za avstro-ogrske vojake. Za te namene so skopali štiri rove in zgornji del jame preuredili v devet platojev za pograde. Ta del je tudi osvetljen in urejen za oglede, na dnu pa se rov prevesi v brezno, ki vodi v spodnje dvorane. V okolici je veliko ostankov utrdb, strelskih jarkov in kavern (pot do jame vodi mimo podružne cerkve sv. Anastazije ali iz poljske poti v Dolnji Brestovici). V okolici jame si lahko ogledamo ostanke betonskih utrdb, strelskih jarkov in kavern.

Več informacij na Turistično društvo Brest.

GPS: 45.7984050, 13.6281668

 

 

Vrnitev na seznam
Grofova jama Brestovica_01Grofova jama Brestovica_02Grofova jama Brestovica_03Grofova jama Brestovica_04Grofova jama Brestovica_05