Kakovost, ki si jo zapomniš

S ponudbo z zaščito priznanih lokalnih in tradicionalnih  kmetijskih pridelkov in živil ohranjamo tradicijo in pristne okuse domačnosti.

Kraška burja je skrivni recept, da so kraški suhomesnati izdelki tako okusni, tako drugačni.

Geografska označba
Kraške mesnine so zaščitene z geografsko označbo. Zaščita temelji na ugodnem podnebju, kraški kulturi, tradiciji, izvirnem znanju in spretnosti proizvajalcev. Kraševci skrbijo za verodostojno ohranjanje suhega soljenja ter dolgotrajnega sušenja in zorjenja. Kraške mesnine predstavljajo gastronomsko kulturo Krasa.

Dolgoletna tradicija
Kraševci so že od nekdaj redili prašiče ter solili in sušili kose svinjskega mesa. O Kraševcih je Valvasor leta 1669 zapisal:

Ti dobri ljudje si pomagajo, kokor vedo, in žive prav siromašno;
zelo so zadovoljni, če imajo kos slanine (ki jo zaradi neutrudnega
dela lahko prebavijo), čebule in pustega in grobega, črnega, svaljka-
stega otrobnega kruha. ponekod trpe tudi velikega pomanjkanja lesa
in, zlasti poleti, bistre vode.


Kraški pršut je po kakovosti med suhimi mesninami nedvomno na prvem mestu. Ne more se primerjati z drugimi pršuti Sredozemlja, kajti kraški pršut je drugačen, četudi po zunanjem videzu spominja nanje. pršut je po kroju in obliki lepo ovalen. Z notranje strani je iz stegna odstranjena vsa odvečna slanina, tako da ni poškodovana površina mišic, na zunanji strani pa je koža s slanino. S pravilnim postopkom suhega soljenja ter z dolgotrajnim sušenjem in zorjenjem postane kraški pršut na prerezu enakomerno rožnato rdeče barve. Slanina je bele barve, le na izpostavljenih mestih je lahko rahlo rumenkasta.
Med suhimi mesninami ima pršut najizrazitejši vonj in okus. Ko ga zaužijemo, ostane spomin na prijeten vonj in aromo zrelega mesa. Ko gostom posrežemo s pršutom, jih počastimo in jim izkažemo pozornost.

Pršutu delata družbo kraška panceta in kraški zašinek. Oba izdelka sta zaščitena z geografsko označbo. 
Za kraško panceto se uporablja mesnata slanina. Mesnati deli so enakomerno rdeče barve z značilnim vonjem in aromo zorjenega mesa. Ponudimo jo narezano na tanke rezine.

Kraški zašinek je sušena in zorjena vratovina, ki se ponaša z rožnato rdečo barvo, polno aromo in visoko prehransko vrednostjo.

Kraševci se od nekdaj ponašajo s skrbno pripravljenimi klobasami in salamami. Zorjene klobase in salame ponudimo z domačim kruhom in vinom.

Suhe mesnine salamaSuhe mesnine pršut kraski zasink.jpgkraski prsut.jpgkraska panceta.jpg