Komenski Kras

Kras je pokrajina izrazitih nasprotij: kamnita in pusta, a hkrati pisana, čarobna in radodarna.

Kras je pokrajina, kjer človek ne ostane ravnodušen. Posuta je s sivim kamnom, obdana s trtami in prepredena s pristno kraško burjo. Na Krasu obiskovalec dobi občutek, da se je čas ustavil. Mirno okolje, žvrgolenje ptičkov in mimoidoči kmetje so le še potrdilo tega. Dobra kapljica terana in rezina odličnega pršuta sta simbol tradicije in kulture, ki se v tej vroči, a tudi ostro mrzli pokrajini prenašata in roda v rod. Čeprav je Kras ena sama celota, ga pogosto delimo na Gornji in Spodnji. Komenski Kras pripada slednjemu.

Komenski Kras leži na severnem delu kraške planote. Njegovo turistično središče predstavlja srednjeveški Štanjel. Zapeljivo pokrajino, ki se ponaša z nešteto naravnimi danostmi, bogatimi kulturno zgodovinskimi spomeniki in prijaznimi ljudmi, lahko zaužijete po pohodniških in kolesarskih poteh, ki vam bodo odkrile skrite kotičke tega dela Krasa.

 

"Vsaka skala, vsako drevo, vsak grm, vsaka cesta, vsaka ima svojo povest. Pojdi čez Kras na tiho gmajno med molčeče bore in poslušaj.
Ali razumeš? Pojdi in poslušaj! In skala ti pove svojo povest, povest o življenju. Kaj zato, če je bilo življenje bridko in samotno; bilo je."
(Srečko Kosovel, Skala - odlomek)

kras02kras04kras_clovek01