Pregled po datumu

po to sr če pe so ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
<mar april 2019 maj>

Dne 26.04.2019 poteka naslednji dogodek:

FESTIVAL KRAŠKA GMAJNA: Voden ogled gradišča Debela Griža na Volčjem Gradu

26.04.2019

Volčji Grad, parkirišče na začetku vasi

V aprilu se na Krasu nadaljuje 4. Festival kraška gmajna, festival naravoslovnega in dediščinskega turizma. Kraška gmajna velja za eno najstarejših kulturnih krajin in eno izmed vročih točk biotske raznovrstnosti v Evropi in svetu, tu se že tisočletja tesno prepleta delo narave in ljudi. S festivalom želimo vzpodbuditi zanimanje za spoznavanje te izjemne biotske pestrosti in kulturne dediščine, znanstvenega udejstvovanja in ustvarjalnosti. Ponudba kraške gmajne je izjemna, prav zato je festival sestavljan iz dveh sklopov: pomlad (april, maj) in jesen (september, oktober).

Vabilo
Program
Plakat

V spomladanskem ciklu festivalskih dni, od 25. aprila do 2. junija, se bodo v petih festivalskih vikendih na Krasu odvijali različni tematski pohodi, kreativne delavnice, strokovna srečanja, otroške delavnice, kulturne prireditve in kulinarični dogodki. Veščina suhozidne gradnje je bila konec leta 2018 vpisana na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Z namenom počastitve in predstavitve pomena suhozidne gradnje za kulturno in naravno krajino Krasa posvečamo spomladanski cikel Festivala tej dediščini.

V prvi festivalski vikend (27. in 28. april) bomo vstopili z vodenim ogledom gradišča Debela Griža na Volčjem Gradu. V soboto bosta na Gradu Štanjel na ogled razstavi Natečaj kraška hiša, po kateri sledi voden ogled Štanjela ter potujoča razstava Living Landscape – Živa krajina Krasa, ki se osredotoča na človeka in antropogene dejavnike, ki so Kras preoblikovali skozi stoletja, v materialni in nematerialni razsežnosti. V nedeljo sledi začetna delavnica obnove suhozidne hiške pri Coljavi pod mentorstvom mojstra suhozidne gradnje.

Festival Kraška gmajna vabi v petek, 26. aprila ob 14.30 na voden ogled gradišča Debela Griža na Volčjem Gradu.

Debela Griža, ostanki utrjenega naselja iz obdobja bronaste in železne dobe, je eno izmed najbolj poznanih in raziskanih gradišč na Krasu. Skupna dolžina obzidja meri kar 1100 m, skupna količina vgrajenega kamenja pa presega 60.000 kubičnih metrov. Zid je visok od 2 do 7m, njegove ruševine segajo od 5 do 15 m v širino in po celotni dolžini kažejo ostanke prvotne stopničaste gradnje. Brezplačno vodenje bo izvedeno v sodelovanju z Društvom Debela Griža z Volčjega Grada in Projektom Kaštelir (Interreg SLO-HR, sofinanciranem iz sredstev ESRR).

Zbirno mesto: Volčji Grad, parkirišče na začetku vasi
Ura: 14:30
Prijave in informacije: prijave niso potrebne. Priporočamo pohodno obutev, v slabem vremenu pa zaščito pred dežjem.

Lepo vabljeni tudi na preostale dogodke Festivala kraška gmajna, ki so podrobneje opisani na povezava do dogodkov.

Festival kraška gmajna banner pomlad 19


Kontakt:
Konjeniški park Lipica, Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija, Javni zavod Komenski Kras, Turistično informacijski center Sežana, Razvojni center Divača, Zavod Jerbas
Tel.: +386 (0)5 769 00 56
tic.stanjel@stanjel.eu

www.stanjel.eu

Vrnitev na seznam